HÅLLBAR EMBALLERING

Tillsammans kan vi minska vår miljöpåverkan!

Det finns ett stort behov av att emballera mer miljövänligt vid emballering av pallgods för att minska vår miljöpåverkan. Vi på OptiNord har en lång erfarenhet och fokus på en mer hållbar emballering som vi vill dela med oss för att tillsammans uppnå en minskad miljöpåverkan.

De flesta industrier utför idag emballering av pallgods, och det är oftast genom att använda packmaterial likt sträckfilm.

Sträckfilm som packmaterial har just de egenskaper som behövs för att hålla produkter stabilt och säkert på pall under transport från A till B, men att använda mer sträckfilm än vad man absolut behöver är helt oförsvarbart.

Vi hjälper er med att förbruka mindre Sträckfilm för att minska miljöpåverkan, för att förbättra pallstabiliteten, minska kostnaden och för att spara tid.

Hur kan man då uppnå en mer miljövänlig och hållbar emballering med sträckfilm?

OptiNord genomför emballageanalyser och sträckfilmsoptimeringar där vi ser förbättringsmöjligheter för att minska förbrukning, miljöpåverkan och kostnad.

Många ställer sig frågan, är det en sträckfilm med återvunnen råvara som är det enda alternativet att använda för att skapa en mer hållbar emballering. Svaret är nej, det som faktiskt är grundprincipen är att minska mängd plastemballage som används för att uppnå en mer hållbar emballering.

Emballering av pallgods kan ske 200 – 300 gånger per dag i ett lite större lager, och om det då hamnar nästan 200-300g sträckfilm runt varje pall så blir det en ofantlig mängd plast varje dag.

Varför är det viktigt med rätt mängd sträckfilm?

Svar – Det är viktigt med rätt mängd sträckfilm och som är rätt fördelad på pallen för att öka pallstabiliteten. Med för lite plast riskerar man att pallen blir ostabil och att även produkterna inte skyddas tillräckligt mycket.

Sträckfilmen är ett säkerhetsskydd för att inte godset ska ta skada.

Varför är det viktigt med rätt kvalité sträckfilm?

Svar – om man tar hänsyn till​ kvalitet när man väljer en sträckfilm så riskerar man att pallstabiliteten blir sämre och därutöver att det inte skyddar godset tillräckligt.

En sämre kvalité av sträckfilm kan man inte sträcka lika mycket som en med hög kvalité och punkteringsstyrkan är också sämre dvs, att det blir enklare hål i sträckfilmen och att den går av.

Det är även en fråga om man vill ha en kostnadsbesparing. Vilken kvalitet kan spara mig mest pengar och även minska risken att pallen välter och produkter behöver kasseras.

OPTIMERAD EMBALLERING = FÖRBÄTTRAD PALLSTABILITET MED MINIMERAD MÄNGD STRÄCKFILM

Att åstadkomma den bästa möjliga pallstabiliteten är en mycket viktig parameter när det gäller en korrekt utförd optimering med så lite plast runt pall som möjligt. Denna ekvation kan låta svår, men med dagens tekniska utveckling inom sträckfilm som är tillverkad med nanoteknik upp till 67 lager (Skikt​) är detta nu fullt möjligt.

OptiNord erbjuder en av marknadens absolut bästa sträckfilm i kombination med bred teknisk kunskap om hur man använder den på det mest optimala sättet i de olika sträckfilmsmaskinerna som finns på marknaden.

Sträckfilm

För många är sträckfilm…just det, bara en sträckfilm, men så enkelt är det inte.

Man vill många gånger tro att den kanske billigaste kvalitén är den som man också sparar kostnad på, men då har man tänkt fel. En högre kvalitet är den som presterar bättre och har en högre sträckbarhet vilket också sänker kostnaden per emballerad pall för att man använder mycket mindre plast per pall.

När man optimerar med tunnare filmer är inte pris per kg det väsentliga utan vad emballeringskostnaden blir per pall.

Innovationen inom sträckfilm har gått framåt och nu tillverkas det Nano filmer vilket man inte gjorde för 15 år sedan, därmed kan man nu plasta in en pall betydligt bättre med tunnare, och mer sträckbar sträckfilm för att minska kostnaden.

OptiNords tekniker har lång erfarenhet och vet exakt vilken sträckfilm som är korrekt och passar bäst beroende på sträckfilmsmaskinens prestanda.

Boka in en tid för sträckfilmsoptimering på 0371-33037 eller maila till order@optinord.se

Att transportera produkter så säkert som möjligt och på ett så miljövänligt sätt skapar även marknadsföringsmässigt ett mervärde.

Låt oss på OptiNord bevisa att en optimeringsförbättring av er emballering ger en win-win både för en minskad miljöpåverkan och en minskad kostnad.