HÅLLBARHET

Hållbarhet är ett av det mest omtalade och viktigaste områdena i Nordens olika industrier idag. Att jobbar med hållbarhet betyder att företagsledningen och hållbarhetschefen tar ansvar för verksamhetens miljöpåverkan på samhället.

Hur är bästa sättet att jobba hållbart?

Det finns många olika sätt inom hållbarhetsutveckling, och vi på OptiNord AB kan hjälpa er med att optimera er förbrukning och val av miljövänligt packmaterial. Att minska mängd plast som används är OptiNords fokus inom hållbar emballering. Vi koncentrerar oss på olika hållbara alternativ av sträckfilm som minskar er miljöpåverkan drastiskt.

Det är viktigt att alla jobbar mer fokuserat på hållbar emballering, oberoende av hur stor eller liten vår miljöpåverkan är. Sträckfilm används av de flesta industrier idag och OptiNord ser ett stort behov av att bevisa hur man kan minska förbrukningen och miljöpåverkan genom sträckfilmsoptimering.

Minskar mängd sträckfilm pallens stabilitet?

Pallstabilitet är av högsta prioritet för att minska mängd kassering och olyckor under transport. Även om mängd plast minskar och är av en tunnare tjocklek är den tillverkad av fler lager, och egenskapen i sträckfilmen blir faktiskt mer stabiliserande än en vanlig standard sträckfilm som är tjockare. Därmed blir er emballering mer hållbar och samtidigt mer säker.

OptiNord hjälper idag livsmedelsindustrin, e-handeln, lager och logistik och tillverkningsindustrin som alla har en stor fokus på hållbarhet.

Efterfrågan på en mer hållbar emballering har ökat i snabb takt de senaste 5 åren, och hur kan OptiNord tillsammans med er skapa en bättre hållbarhet och möjliggöra så att arbetsplats minskar sin miljöpåverkan?

 

Vi identifierar förbättringar genom att

 1. Utvärdera era förpackningsprocesser
 2. Testa er lastpallsstabilitet
 3. Kvalitetsgranska det packmaterial som ni använder idag
 4. Optimera era emballeringsprocesser så en korrekt optimal förbrukning uppnås

En mer hållbar användning av plast och sträckfilm på arbetsplatsen.

En hållbar plastanvändning innebär att plast används på rätt sätt och så optimerat som möjligt. Plasten ska även kunna återvinnas till 100%.

Hållbar emballering – Har ni fokus på det?

Vi vill att vår negativa miljöpåverkan saktar in, men ökar märkbart hastigheten i stället. Det finns många sätt att minskar vår miljöpåverkan på vår arbetsplats, och en av de sätt som faktiskt ger en av de större resultaten är att minska genom att minska förbrukningen av sträckfilm. Att t.ex. minska med 200 gram plast per emballerad och vi säger att man i genomsnitt plastar in 150 pall om dagen. Det blir en minskad plastförbrukning med 150 kg i veckan, och det sedan gånger antal veckor om året så blir det en minskad förbrukning med 7800 kg per år vilket är samma som en minskad CO2 påverkan med 21840 kg. Wow!!

Företagen väntar oftast för länge för att ta eget initiativ för att se över deras sträckfilmsanvändning. Det kanske känns som ett stort projekt när det finns så mycket annat att prioritera. VI på OptiNord vill uppmuntra er att satsa på hållbarhet inom packmaterial och ta eget initiativ snarast. Vi gör jobbet enkelt för er genom att skicka rapporter med parametrar som förklara vad ni har minskat i plast och miljöpåverkan jämfört med er tidigare förbrukning av sträckfilm.

NI SKA INTE VARA DET FÖRETAGET SOM SVARA ATT DET ÄR INTRESSANT MEN NI INTE HAR TID ATT SATSA PÅ DET NU.

Att jobba med hållbarhet inom packmaterial kan även spara er mycket pengar igenom att optimera era packlösningar.  Tunnare sträckfilm betyder mindre CO2 utsläpp och mindre plast per packad pall, och detta betyder även mindre kostnad per packad pall.

OptiNord erbjuder klimatsmarta lösningar som förbättrar er plastemballering likt följande:

 1. Sträckfilm som är tillverkad i flera schikt som kan sträckas upp till 400% men endast är 10my tjock. Detta kan minska plastförbrukningen upp till 40-50%
 2. Sträckfilm som är återvinningsbar till 100%
 3. Sträckfilm som innehåller tallolja som är en restprodukt från skogsindustrin. Detta minskar klimatavtrycket rejält.
 4. Sträckfilm som innehåller 30% återvunnen plast men som ändå håller en mycket hög kvalitet.

Om ert företag strävar efter att minska er miljöpåverkan genom att minska plastanvändningen krävs det en samarbetspartner med en lång erfarenhet inom sträckfilm som kan identifiera var och hur det går att minska förbrukningen.  Sammanlagt på OptiNord har vi över 40 års erfarenhet i sträckfilms branschen och vi hittar bättre lösningar inom packmaterial för alla företag som vill samarbete med oss.

Vi har hjälpt företag i både Sverige och hela Norden att hitta lösningar som reducerar mängden plast, och spara pengar och CO2 utsläpp.

Hållbar alternativ i andra packmaterial hjälps åt att jobba smart.  Här kommer fler av OptiNords idé för tillverkningsindustri.

Bra fyllnadsmaterial kan skapas av era gamla kartonger igenom att har en av OptiNords wellrivare på plats.

Med en Wellrivare förvandlar du överblivna eller gamla wellpapplådor till bra och miljövänligt fyllnadsmaterial.

Det blir mycket hantering av wellpapp och gamla överblivna lådor i ett lager eller där produkter packas om.

Varför inte bli ännu mer hållbar och förvandla det till fyllnadsmaterial eller omslagspapper för ömtåliga produkter istället för att slänga eller köra det till återvinningen.

Att strimla ner överblivna lådor är det mest ekonomiska alternativet jämfört med andra lösningar av fyllnadsmaterial. 

E-tape 150m på rulle med ergonomisk hållare

En unik tejp med 150m på rullen och kopplad med en specialanpassad hållare ger en perfekt lösning för er som packa mycket.  E-tape kommer I 3 olika kvalité och kan även beställas med tryck.  Spara tid, pengar och lagerplats.

Fördelar med E-tape

 • Ergonomisk hållare med bromsegenskap som skapar en lättare avrullning och jämnare applikation.
 • Extra meter på rullen, 150m, nästan 3 gånger mer än en standard tejprulle. Spara tid, lagerplats och kostnad per meter.
 • Tejphållare är skapat för en säker användning med ett infällt knivblad, mindre skador.
 • Ljuddämpare på tejphållaren tystar ner tejpen och håller rullen på plats.
 • Tejphållaren är greppvänlig med ett skönt och stadigt gummihandtag.

Vi hjälper er med hela er tejpanvändning så ni hittar ett mer miljövänligt sätt att tejpa era paket med Papptejp, manuellt eller maskintejp.

Läs mer om vår hållbara lösning för packtejp här.

Läs mer om vår hållbara lösning för använt kartonger/wellpapp här.

Läs om hur ni kan återanvända förbrukade kartonger som fyllnadsmaterial här.

Fråga oss på OptiNord om hur vi kan hjälpa er med att åstadkomma en mer hållbar emballering.